<![CDATA[Akupunktør Erik Vinje Olbjørn - Blogg]]>Tue, 18 Jun 2024 13:17:42 +0200Weebly<![CDATA[Akupunkturbehandling mot hodepine]]>Tue, 27 Feb 2024 23:00:00 GMThttp://erikvinje.no/blogg/akupunkturbehandling-mot-hodepine
Hodepine plager millioner av mennesker på globalt nivå, påvirker livskvaliteten negativt, og utgjør en betydelig utfordring for helsevesenet. Opptil 80% av befolkningen opplever hodepine i løpet av et år, noe som understreker et presserende behov for effektive behandlingsstrategier. Mens mange tyr til medisiner for lindring, viser forskning at akupunktur kan tilby en effektiv og medikamentfri behandling. Denne artikkelen utforsker ulike typer hodepine, årsakene bak dem, forebyggende tiltak, og hvordan akupunktur kan tilby lindring.
Typer hodepine og symptomer
Hodepine klassifiseres generelt i to hovedkategorier: primære og sekundære. Primære hodepiner, som spenningshodepine, migrene, og clusterhodepine, er direkte knyttet til hodepinefunksjonen selv og ikke til andre medisinske tilstander. Sekundære hodepiner oppstår som et symptom på en annen tilstand, som infeksjoner, hodeskader, blodtrykksforandringer eller nevrologiske lidelser. Spenningshodepine er den mest utbredte formen, ofte et resultat av stress eller muskelspenning, med en konstant trykkende smerte på begge sider av hodet. Migrene er mer alvorlig og kjennetegnes ved intens og pulserende smerte, ofte ledsaget av kvalme og sensitivitet for lys og lyd. Clusterhodepine er mer sjelden og forårsaker ekstreme smerter rundt eller bak ett øye og kommer i klynger over flere uker.

Årsaker og forebygging
Årsakene til hodepine kan variere fra genetiske og miljøpåvirkninger til livsstilsfaktorer som stress, mangel på søvn, og dehydrering. Forebygging kan innebære å identifisere og unngå disse utløsende faktorene:
- Stresshåndtering: Praktiser meditasjon, yoga, eller dyp pust for å redusere stressnivåer.
- Regelmessig fysisk aktivitet: Mosjon kan forbedre søvnkvalitet og generelt velvære.
- Søvnhygiene: Oppretthold en regelmessig søvnrutine for tilstrekkelig hvile.
- Hydrering: Drikke nok vann gjennom dagen kan forebygge dehydrering.
- Balansert kosthold: Unngå kjente utløsende matvarer og oppretthold et sunt kosthold.

Hvordan kan akupunktur hjelpe mot hodepine?
Akupunktur, en eldgammel praksis fra tradisjonell kinesisk medisin, aktiverer kroppens naturlige helbredelsesmekanismer ved å stimulere spesifikke punkter på kroppen. Dette kan redusere hyppigheten og intensiteten av hodepineanfall ved å:
- Fremme frigjøring av endorfiner og enkefaliner, kroppens naturlige smertestillende midler.
- Redusere nivåene av stressrelaterte hormoner, som ofte kan forverre hodepine.
- Avspenne muskelspenninger, spesielt for de med spenningshodepine.

Jeg har fått lov å dele en pasienthistorie. Navnet er anonymisert.
Victoria, 24 år, var veldig plaget med hodepine 2-3 ganger per uke i mange år, og brukt mye smertestillende. Men tilstanden ble stadig verre. Etter samtale med fastlegen, foreslo han at hun skulle prøve akupunktur. Det var da hun tok kontakt med meg. Før behandlingen startet, gjorde jeg en grundig kartlegging rundt hennes helsetilstand og symptombilde. Valget av teknikk falt på stressreduserende punkter lokalt i nakke og kjeve. Victoria fikk akupunktur 2 ganger per uke. Etter 3 uker behandling meddelte hun å være helt smertefri. Vi fortsatte med forebyggende
behandling 1 gang per uke i noen uker, deretter annenhver uke. Seks måneder etter oppstart med akupunktur har hun fortsatt ikke hodepinen kommet tilbake. Hennes erfaring understreker akupunkturens potensial til å tilby langvarig lindring uten behov for medikamenter.

Oppsummering
Hodepine kan være en utfordrende tilstand, men med riktig tilnærming, inkludert akupunktur og livsstilsendringer, kan mange oppleve betydelig lindring. Ved å forstå ulike typer hodepine og deres potensielle årsaker, kan individer finne den mest effektive behandlingen for sine symptomer. Er du interessert i å utforske akupunktur som en løsning på din hodepine? Kontakt meg for en konsultasjon og ta det første steget mot et liv med mindre smerte.

Les artikkel i media om ungdom og bruk av smertestillende mot hodepine:
https://www.vg.no/nyheter/i/onXddm/studie-om-ungdom-og-smertestillende-vi-finner-en-klar-sammenheng
]]>
<![CDATA[Nakkesmerter]]>Tue, 30 Jan 2024 23:00:00 GMThttp://erikvinje.no/blogg/nakkesmerter
Nakkesmerter er en utbredt plage som berører en betydelig del av befolkningen, og for mange kan det være en utfordrende tilstand. Opptil 30-50 prosent av den voksne befolkningen opplever dem årlig, med kvinner som særlig utsatt. Disse smertene kan oppstå akutt, spesielt blant unge voksne, og påvirker dagliglivet betydelig.
Klikk på Read More for å lese hele artikkelen.

Anatomi og mulige årsaker
Nakken er kompleks med syv nakkevirvler, mellomvirvelskiver, et intrikat nettverk av leddbånd, muskler, sener og et vell av nervetråder. Enhver skade eller sykdom i disse strukturene kan utløse smerter som ofte stråler fra nakken til nærliggende områder som hodet, skuldrene og armene.

Flere faktorer kan forårsake nakkesmerter. Dette inkluderer muskelspenninger forårsaket av yrkesmessige påkjenninger, stress eller ubehandlede synsproblemer. I tillegg kan tilstander som nakkekink, begrenset bevegelighet i nakkeleddene, eller nakkehodepine som påvirker mobiliteten, være årsaker til ubehag og begrenset funksjonalitet. Mer alvorlige tilstander som skiveprolaps, forkalkninger i nakken og whiplash etter bilulykker kan også føre til langvarige smerter og nedsatt livskvalitet. Fibromyalgi, spesielt utbredt blant kvinner, kan også manifestere seg med smerter i nakken.

Akupunktur som behandling

Akupunktur har vist seg å være en effektiv tilnærming for å lindre nakkesmerter. Gjennom stimulering av spesifikke punkter på kroppen, øker akupunktur blodsirkulasjonen, fremmer vevshelbredelse og påvirker kroppens egne smertedempende mekanismer.

Hvordan akupunktur fungerer
Den lokale virkningen av akupunktur initierer nerveaktivering og frigjøring av signalstoffer som forbedrer sirkulasjonen og stimulerer kroppens naturlige smertelindringssystem. I tillegg påvirker nålene det sentrale nervesystemet og øker utskillelsen av endorfiner - kroppens egne smertelindrende stoffer.

Valg av akupunkturmetode
Valg av akupunkturmetode tilpasses individuelle behov og smertemønstre. Triggerpunkter identifiseres og behandles for muskelsmerter, mens en helhetlig tilnærming brukes for å behandle stressrelaterte smerter.

Caseeksempel – kvinne med kroniske nakkesmerter
En 42 år gammel kvinne henvendte seg med kroniske nakkesmerter som hadde påvirket hennes daglige liv over flere måneder. Pasienten opplevde skarpe smerter i nakken, som strålte ned i skuldrene. Tidligere behandlinger inkluderte fysioterapi og smertestillende medikamenter, men ga begrenset lindring.

Akupunkturbehandling startet med en grundig gjennomgang av sykehistorie, palpering av muskler og testing av nakkemobilitet. Det ble funnet triggerpunkter lokalisert i øvre del av ryggtavlen, og utgangspunkt for akupunkturbehandling. Det ble i alt gjennomført 3 behandlinger i løpet av 14 dager. Underveis ble arbeidsstilling, hverdagsutfordringer osv. drøftet med pasienten.

Etter første akupunkturbehandling rapporterte pasienten om betydelig reduksjon av nakkesmerter og økt bevegelighet. Smertene som tidligere strålte ned i skuldrene, hadde avtatt, og pasienten kunne utføre daglige aktiviteter uten vesentlige begrensninger. Etter den tredje og siste oppfølgingsbehandling var pasienten smertefri. Pasienten var veldig fornøyd med behandlingen

Oppsummering
Nakkesmerter er en utbredt plage som påvirker en betydelig del av den voksne befolkningen, spesielt kvinner, og kan ha en negativ innvirkning på dagliglivet. Med en kompleks anatomisk struktur kan flere faktorer, fra muskelspenninger til mer alvorlige tilstander som skiveprolaps, forårsake vedvarende smerter og redusert livskvalitet. Akupunktur har vist seg å være en effektiv tilnærming for å lindre nakkesmerter. Ved å stimulere spesifikke punkter på kroppen, fremmer akupunktur ikke bare blodsirkulasjon og vevshelbredelse, men påvirker også kroppens naturlige smertelindringssystem.

Ved å tilpasse akupunkturbehandlingen til individuelle behov og smertemønstre, som vist i casestudiet med den 42 år gamle kvinnen, oppnås positive resultater. Etter tre behandlinger over 14 dager opplevde pasienten betydelig reduksjon av nakkesmerter og gjenopprettet mobilitet, som muliggjorde daglige aktiviteter uten begrensninger. Pasientens suksess og tilfredshet med behandlingen demonstrerer akupunkturens potensial som en effektiv behandlingsmetode for kroniske nakkesmerter. Ved å velge akupunktur som en del av smertelindringen for nakkesmerter, kan pasienter oppnå betydelig lindring og bedring av livskvaliteten. Sliter du med nakkesmerter, ta kontakt for en individuell vurdering og tilpasset behandlingsplan.

]]>
<![CDATA[AMD - Aldersrelatert makula degenerasjon]]>Mon, 29 Jan 2024 23:00:00 GMThttp://erikvinje.no/blogg/amd-aldersrelatert-makula-degenerasjon
Kampen mot AMD: tidlig oppdagelse – smart behandling

Makuladegenerasjon (AMD), på folkemunne kalt forkalkninger i øyet, er en utbredt tilstand som påvirker millioner av mennesker i verden. Rundt 30% av befolkningen over 74 år lider av AMD (NHI, 2022), og kunnskap om tilstanden er nøkkelen til tidlig oppdagelse og behandling. Denne artikkelen vil ta for seg hva AMD er, risikofaktorer og årsaker, symptomer, tradisjonelle og alternative behandlingsmetoder, og ikke minst viktigheten av rask oppdagelse. 
Klikk på Read More for å lese hele artikkelen.

Hva er AMD?
Netthinnen, spesielt makula, er essensiell for skarpsynet. Makula sørger blant annet for at du kan se fine detaljer i ting rett foran deg, kjenne igjen ansikter, lese og kjøre bil. AMD er en tilstand hvor skarpsynområdet i øyet (makula) er ødelagt og svekker synet. Det er to hovedtyper av makuladegenerasjon: tørr (atrophisk) og våt (eksudativ). Den tørre formen er mest vanlig. Tørr AMD er opphopning av avfallsstoffer som legger seg som små, gule flekker rundt makula og svekker skarpsynet. Utviklingen skjer svært sakte. Den våte formen er mer sjelden, men desto mer alvorlig. Våt AMD er unormal blodkarvekst på baksiden av øyet, som lekker væske inn i området og svekker skarpsynet. Denne formen utvikler seg relativt raskt. Tørr AMD kan i noen tilfeller gå over til våt AMD. Det finnes også en sjelden AMD form knyttet til genetiske faktorer.

Årsaker og risikofaktorer
Det finnes ingen konkret enkeltfaktor som kan forklare sykdommen AMD. Årsaken er multifaktoriell. Pigmentceller og lysfølsomme celler vil normalt gradvis ødelegges med alderen og føre til synssvekkelse. Med alderen blir også blodkarene stivere og skjøre, og sirkulasjonen svekkes. Det er lettere for at avfallsstoffer hoper seg opp i netthinnen og blødninger oppstår. Man har sett at sykdommen i større grad rammer røykere enn ikke røykere. Det har sammenheng med at røyking fører til at blodårer trekker seg sammen og reduserer sirkulasjon, som igjen fører til redusert næringstilførsel til øynene. Kosthold og trening spiller også en viktig rolle. Høyt inntak av sukker kan skape betennelser, som kan være med å skade cellene og synet. Yngre mennesker rammes sjeldnere av AMD. Der det oppstår har man sett det i sammenheng med genetikk, samt tidlig og langvarig eksponering av øynene for sollys. Alder, røyking, livsstil, sollys og genetikk er viktige årsaksfaktorer for utvikling av AMD. Forståelse for disse faktorene er nøkkelen til både forebygging og behandling.

Symptomer og viktigheten av tidlig oppdagelse
De første tegnene på AMD er uklart syn, bokstaver som «faller ut» når du leser, farger som blir mer uklare enn tidligere og rette linjer som får en «bulk» på seg. Dette er symptomer på at skarpsynsområdet i øyet (makula) er skadet. Opplever du en eller flere av disse symptomene, er det viktig å oppsøke legehjelp så raskt som mulig for å få en grundig øyeundersøkelse og igangsetting av tiltak. Jo tidligere sykdom oppdages, jo større mulighet for å stagnere utviklingen og ta vare på øyehelsen og synet. Som nevnt kan tørr AMD i enkelte tilfeller utvikle seg til våt AMD. Har du fått påvist tørr AMD, kan det være lurt å gjennomføre en daglig test for å oppdage dette før det er for sent. Amsler Grid er en enkel test du kan gjøre hjemme. Du finner testen ved å klikke her – i lenken finner du også en video om hvordan du gjør testen. Husk, kontakt din øyelege om du oppdager endringer.

Tradisjonelle behandlingsmetoder
Injeksjoner i øyet og bruk av legemidler er vanlig behandlingsform ved våt AMD. Regelmessig oppfølging med øyelege er nødvendig for effektiv behandling og kontroll av progresjon. For tørr AMD tilbys det per i dag ingen konkret behandling, annet enn anbefaling om livsstilsendringer og tilpasninger i hjemmet.

Andre behandlingsmetoder
Nyere metoder som Valeda-lysbehandling og MicroStim-mikrostrømbehandling gir lovende resultater. Disse ikke-invasive metodene (teknikk som ikke stikker eller skjærer i hud/vev) stimulerer netthinnens celler og kan bidra til å bremse progresjon av AMD, både den tørre og våte formen.

Valeda lysbehandling / er en trygg metode basert på lysbølger som aktivt påvirker netthinnen. Lysbølgene trenger gjennom øyets overflate uten å skade øyet, og absorberes av fotoreseptorene i netthinnen og øker blodgjennomstrømningen i og rundt øynene. I tillegg stimuleres cellene i netthinnen til å produsere mer energi og frigjøre vekstfaktorer som fremmer cellebeskyttelse og regenerasjon. Dette kan bidra til å bremse AMDs progresjon. Valeda-terapien kan også bidra til å redusere betennelse i netthinnen, som ofte er en del av AMDs patologi. Dette kan hjelpe med å redusere skade på synsceller ytterligere. Tilnærmingen med Valeda og lysbehandling har vist seg å være lovende for å bremse ned progresjonen av AMD og forbedring av synet hos noen pasienter. Det er et skånsomt og komfortabelt alternativ til mer invasive (stikke/skjære i hud/vev) behandlingsmetoder. Kontakt meg om du ønsker mer informasjon om Valeda lysbehandling. Dette er et tilbud jeg har på klinikken.

MicroStim / er et apparat som sender ut elektriske signaler. Disse signalene forbedrer sirkulasjonen, oksygenopptaket og næringstilførselen til netthinnen. Kort fortalt går det ut på at elektroder (padder) legges over øynene. Et spesialtilpasset program sender ut periodiske pulser med strøm i presise mengder og nøye kontrollert styrke. Mikrostrømstimulering kan hjelpe til med å øke tilførsel av næringsstoffer og aktivere energiproduksjonen (ATP) inne i cellene. Forskning har antydet at mikrostrømstimulering kan øke cellenes evne til å kvitte seg med avfallsstoffer. Dette kan bidra til å bremse AMDs progresjon. Kontakt meg om du ønsker mer informasjon om MicroStim mikrostrømsbehandling. Dette er et tilbud jeg har på klinikken.

Akupunktur / kan være en hensiktsmessig komplementær behandlingsmetode ved AMD. Redusert sirkulasjon og opphopning av avfallsstoffer er bakenforliggende årsaker til utvikling og progresjon av ADM. Akupunktur påvirker og øker blodgjennomstrømning i og til øynene. I kjølvannet av dette øker næringstilførselen og avfallsstoffer fjernes. Akupunktur kan derfor være en viktig bidragsyter til å forebygge og begrense utviklingen av AMD. Akupunktur i kombinasjon med mikrostrømbehandling og/eller Valeda lysbehandling kan være spesielt gunstig for de som søker skånsomme og komplementære tilnærminger. Vi har i mange år hat et nært og fruktbart samarbeid med et stort øyesykehus i Beijing, Kina - som er i verdenstoppen når det gjelder behandling av øyelidelser. Deres erfaring, kunnskap og kompetanse har gitt oss godt grunnlag for å kunne tilby behandling av øyelidelser også her i Norge.

Hva kan du selv gjøre? Livsstilsendringer og kosttilskudd
Det å gjøre noe aktivt med faktorer som påvirker øynene, blodårene og sirkulasjonen, kan være med å bremse sykdomsutvikling. Det å stumpe røyken, bruke solbriller, spise sunt og holde seg i fysisk god form, er viktige livsstilsendringer og -tilpasninger du selv kan sette i verk som kan bidra med å forebygge og bremse utviklingen av AMD.
Hvorfor er solbriller viktig, tenker du kanskje? Sollys (ultrafiolett lys) er skadelig for øyet. Det er observert av øyeleger at mange pasienter med AMD har oppholdt holdt seg mye i alpinanlegg og glade i å sole seg. Solbriller med UV-filter vil beskytte øynene for skaderisikoen sollys utgjør og det vil derfor være en billig forsikring og et godt forebyggende tiltak for øyehelsen. Generelt vil et balansert og variert kosthold bestående av fargerike grønnsaker, lavt sukkerinntak og omega3 rike matvarer være bra for øyehelsen. Kosttilskudd som Ophtamin-20 kan være en verdifull tilleggskilde.

En inspirerende pasienthistorie
Har fått tillatelse til å dele historien til en øye-pasient. Navnet er anonymisert. Ove, en 80 år gammel mann med AMD, tok kontakt da han merket at synet hadde svekket seg siden han fikk diagnosen 3 år tidligere. Det å lese var blitt en stor utfordring og mørkesynet hans var blitt dårlig. Optiker målte synet hans til 50%. Dette hemmet Ove i hverdagen og reduserte hans livskvalitet. Da det ikke finnes behandling innen det tradisjonelle for tørr AMD, ønsket Ove å prøve alternative tilnærminger for å hjelpe synshelsen. Etter 6 uker med akupunktur og mikrostrømbehandling, målte optikeren at synet hans var økt til 90%. Dette opplevde Ove som svært positivt.

De første 14 dagene ble det gitt intensiv daglig behandling bestående av akupunktur 2 ganger og mikrostrømbehandling 4 ganger. Ove ga tilbakemelding om at han etter den første uken opplevde å se ting klarere. Etter den andre uken meldte han om at han kunne se bedre og at det å lese faktisk var mulig. De 4 neste ukene ble behandlingen trappet ned til 2 ganger per uke. Etter i alt 6 ukers behandling med akupunktur og mikrostrøm, gikk Ove til sin optiker for å måle synet. Nå målte optikeren synet til 90%, noe han var ganske overrasket over. Ove gikk til innkjøp av egen MicroStim som han bruker daglig hjemme. Han har fortsatt med akupunktur en gang 14 dag, for vedlikehold. Synet er per i dag fortsatt 90%. Dette tilfellet illustrerer hvordan tidlig intervensjon og kombinasjonen av ulike behandlingsmetoder kan bidra positivt for øyehelsen.

Oppsummering
I kampen mot makuladegenerasjon (AMD) er kunnskap og tidlig oppdagelse nøkkelen til å bevare synet. Som denne artikkelen har utforsket, er AMD en utbredt tilstand med betydelige konsekvenser for synet, spesielt blant eldre mennesker. De to hovedtypene, tørr og våt AMD, krever ulike tilnærminger, og forståelse av årsaker og risikofaktorer er avgjørende for forebygging og behandling. Tradisjonelle behandlingsmetoder som injeksjoner og legemidler spiller en viktig rolle i håndtering av våt AMD, mens for tørr AMD er livsstilsendringer og tilpasninger i hjemmet ofte de eneste tilgjengelige tiltakene. Denne artikkelen har også presentert alternative behandlingsmetoder som Valeda-lysbehandling, MicroStim-mikrostrømbehandling og akupunktur, som gir håp og lovende resultater i å bremse AMDs progresjon. Disse ikke-invasive tilnærmingene gir pasienter komfortable alternativer til mer tradisjonelle behandlingsmetoder. Et inspirerende eksempel ble delt, der en pasient opplevde betydelig forbedring i synet gjennom en kombinasjon av akupunktur og mikrostrømbehandling. Dette understreker viktigheten av tidlig intervensjon og en helhetlig tilnærming for å bevare synet.

Avslutningsvis er det klart at informasjon, bevissthet og handling er våre beste verktøy i kampen mot AMD. Enten det er gjennom tradisjonelle eller i kombinasjon med alternative metoder, eller ved å iverksette livsstilsendringer, er det avgjørende å være proaktiv i å beskytte øyehelsen. Vi håper denne artikkelen har vært en nyttig ressurs, og oppmuntrer alle til å ta ansvar for sitt syn og søke hjelp ved de første tegnene på makuladegenerasjon. Øyehelsen er verdifull, og med riktig kunnskap og handling kan vi alle bidra til å opprettholde et klart og skarpt syn gjennom livet.
Ta gjerne kontakt om du har spørsmål.

Makuladegenerasjon, AMD,  Forkalkning på øyet, Akupunktur, Valeda lysbehandling, Micro Stim
]]>
<![CDATA[Glaukom - Grønn stær]]>Sat, 27 Jan 2024 23:00:00 GMThttp://erikvinje.no/blogg/january-31st-2024
GLAUKOM - GRØNN STÆR | Årsaker, symptomer, behandling og forebygging

Grønn stær, også kjent som glaukom, er en alvorlig øyesykdom som rammer millioner av mennesker over hele verden. Glaukom er en av de vanligste årsakene til blindhet i vårt land. Det antas at 2-3 prosent av befolkningen over 40 år har glaukom, mens blant de over 70 år er 15-20 prosent rammet (kilde: NHI.no, 2021). Denne artikkelen tar sikte på å gi innblikk i hva grønn stær er, mulige årsakssammenhenger, symptomer, diagnostisering, behandlingsmuligheter og forebyggende tiltak.
- Klikk på Read More for å lese hele artikkelen.
Hva er grønn stær?
Grønn stær er en fellesbetegnelse på en gruppe øyesykdommer der synsnerven er svekket og fører til gradvis tap av synsfeltet. Betegnelsen har sine røtter langt tilbake i tid og oppsto antagelig fordi regnbuehinnen i langt fremskredne tilfeller fikk et grønnskjær. Ofte skyldes grønn stær er økt trykk inne i øyet, men det er også tilfeller der personer utvikler tilstanden med normalt øyetrykk. Dette sier noe om kompleksiteten og variasjonen av denne sykdommen.

Årsaker og risikofaktorer
Hvorfor glaukom oppstår er uklart. Det kan ha noe å gjøre med arv og hvordan stoffskiftet fungerer i øyet. På innsiden av regnbuehinnen (iris) i det som kalles bakre kammer, produseres øyevæsken. Denne væsken beveger seg ut gjennom pupillen til det fremre kammeret mellom regnbuehinnen og hornhinnen. Der regnbuehinnen og hornhinnen møtes på kanten av øyet, suges væsken opp i et nettverk av små årer (trabekelverket). Noen ganger kan det bli vanskeligere for væsken å passere gjennom dette nettverket, og da kan trykket i øyet øke. Vanligvis er det balanse mellom produksjon og avløp av øyevæske, og trykket holdes normalt. Men hvis avløpet blir blokkert, kan trykket inne i øyet stige. Den delen av øyet som er mest følsom for høyt trykk er synsnerven bakerst i øyet, også kalt papillen. Forskjellige personer har ulik følsomhet for trykk, og man kan ikke fastslå en normal trykkverdi som gjelder for alle. Noen ganger kan skader på synsnerven oppstå selv om øyetrykket ikke er for høyt.

Det er også andre faktorer som kan øke sjansen for å få glaukom. Noen eksempler inkluderer arv, alder, sterk nærsynthet, diabetes, øyeskader, betennelse i regnbuehinnen, langvarig bruk av kortison, eller problemer med blodtrykket. Når man diagnostiserer og behandler glaukom, er det viktig å vurdere disse risikofaktorene. Spesielt er det nødvendig å se på arv, og det anbefales å sjekke nære familiemedlemmer av personer som allerede har glaukom.

Symptomer, diagnostisering og forebygging
I starten er grønn stær ofte uten symptomer, noe som gjør tidlig oppdagelse av sykdommen utfordrende. De fleste tilfeller oppdages tilfeldig under rutinemessige øyeundersøkelser. Symptomer kan inkludere gradvis synstap, perifert synsfelttap og til og med "tunnelsyn" i avanserte tilfeller. Diagnostisering av grønn stær innebærer vanligvis måling av øyetrykk og vurdering av synsnerven og synsfeltet. Tidlig oppdagelse av øyesykdommen kan bremse utviklingen. Det er derfor viktig med jevnlige kontroller hos øyelege/optiker for å oppdage sykdom så tidlig som mulig.

Konvensjonelle behandlingsmetoder
Behandling av grønn stær tar sikte på å senke øyetrykket og forhindre ytterligere skade på synsnerven. Dette kan oppnås gjennom medisiner, laserbehandling eller kirurgi, avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden og individuelle pasientbehov. Det er viktig å følge anbefalingene fra øyelegen nøye og regelmessig overvåke synet for å sikre best mulig resultat.

Andre behandlingsmetoder
I tillegg til konvensjonell medisinsk behandling, utforsker mange mennesker komplementære tilnærminger som akupunktur og mikrostrømstimulering for å lindre symptomer og forbedre øyehelsen. Akupunktur påvirker blodsirkulasjonen. En del studier gjort i Kina på akupunktur og grønn stær viser at akupunktur har effekt. Akupunktur kan være med å regulere produksjonen av øyevæske i forkammeret ved å påvirke og bedre blodsirkulasjonen i og rundt øyet, og med det redusere trykket. En annen effekt av akupunktur er økt tilførsel av oksygen og andre næringsstoffer, som igjen reduserer opphopning av avfallsstoffer i øyet.

Mikrostrømbehandling er en god tilleggsbehandling til akupunktur ved øyelidelser. Behandlingen stimulerer mikrosirkulasjonen (blodgjennomstrømning i de aller tynneste blodårene) og øker oksygenopptak og næringstilførsel til øynene, og sørger for at avfallsstoffer lettere fraktes ut. Mikrostrøm har også en beroligende og smertelindrende effekt. Behandlingen kan godt gjennomføres hjemme med eget MicroStim apparat.

En pasienthistorie
Har fått tillatelse til å dele historien til en øye-pasient. Navnet er anonymisert. Harald, i skrivende stund 80 år gammel mann, ble diagnostisert med grønn stær da han var 72 år og behandling med øyedråper ble iverksatt for å holde trykket i sjakk. Da Harald tok kontakt med meg for 2 år siden var trykket fortsatt stabilt på 15, men han hadde merket at synet var blitt dårligere. Han lurte på om det var noe gjøre i tillegg til øyedråper og ønsket å utforske alternative tilnærminger. Etter en grundig kartlegging startet vi behandling med akupunktur kombinert med mikrostrømbehandling. De første tre ukene fikk han 3 behandlinger per uke. De neste to ukene fikk han 2 behandlinger per uke. Etter 5 uker gikk vi over til behandling hver 14. dag. Etter 3 måneders behandling ga han tilbakemelding om at han kunne se klarere. Han fortsatte med oppfølgingsbehandlinger hver 14. dag og etter 6 måneder var han på kontroll til øyelegen. Trykket hadde da kommet ned til 13 og synsfeltet hadde blitt bedre. Øyelegen syns dette var en spennende utvikling. Harald kommer nå til behandling en gang hver 3. uke for holde tilstanden stabil.

Oppsummering
Avslutningsvis vil jeg understreke viktigheten av å oppsøke regelmessige øyeundersøkelser for tidlig oppdagelse av grønn stær. Som vi har sett, er denne øyesykdommen ofte uten tydelige symptomer i begynnelsen, og tidlig diagnose kan være avgjørende for å bremse utviklingen og bevare synet. Behandlingsmetodene, både konvensjonelle og alternative, gir håp og muligheter for å håndtere grønn stær på forskjellige måter. Det er også inspirerende å se hvordan en kombinasjon av akupunktur og mikrostrømbehandling har bidratt til forbedring i en pasienthistorie, selv med stabilt øyetrykk.

For de som allerede har glaukom i familien, eller som har andre risikofaktorer, er det spesielt viktig å være proaktive med regelmessige øyeundersøkelser og diskutere risikoen med helsepersonell. Dette kan være avgjørende for tidlig intervensjon og optimal håndtering av sykdommen. La oss fortsette å dele kunnskap og skape bevissthet om grønn stær, slik at flere kan få tidlig diagnose, tilgang til passende behandling og dermed bevare sitt dyrebare syn. Sammen kan vi jobbe mot en fremtid der synstap på grunn av grønn stær blir enda sjeldnere.
Ta gjerne kontakt om du har spørsmål.

akupunktur, microstim, grønn stær
]]>
<![CDATA[Tørre øyne]]>Tue, 23 Jan 2024 23:00:00 GMThttp://erikvinje.no/blogg/trre-yne
TØRRE ØYNE
Har du noen gang følt en irriterende følelse av rusk eller en brennende følelse i øynene dine? Kanskje har du opplevd at øynene dine blir røde eller at de føles tørre som sandpapir? Tørre øyne er mer vanlig enn du tror – faktisk sliter omtrent 10% av den norske befolkningen med dette problemet. - Klikk på Read More for å lese hele artikkelen.
Tørre øyne kan skyldes flere ting. Noen ganger skjer det fordi øynenes tårefilm svekkes, enten på grunn av mindre tåreproduksjon eller økt fordamping fra øyets overflate. Betennelse eller tilstoppede tårekjertler kan redusere tårevæskens produksjon, mens endringer i tårevæskens sammensetning kan øke fordampingen. Når du opplever symptomer på tørre øyne, er det viktig å oppsøke legehjelp. Legen din kan hjelpe deg gjennom spesifikke spørsmål og undersøkelser for å finne ut hva som kan forårsake problemet. Det kan også være lurt å begrense situasjoner som forverrer plagene, for eksempel opphold i rom med air condition eller for mye tid foran skjermen. Tørrhet i øynene er vanligvis en tilstand som varer, med mindre det skyldes spesifikke medisiner. Det kan også føre til sår og skader på hornhinnen. Det sagt; de fleste som opplever milde til moderate symptomer, kan leve komfortabelt ved å bruke kunstig tårevæske.

I tillegg til konvensjonelle medisinske tilnærminger har du også andre behandlingsalternativer å vurdere. Noen mennesker har funnet lindring gjennom IPL-behandling, økt vanninntak, tilskudd av fettsyrer, akupunktur, B2-vitamin, kosttilskudd og til og med visuelle øvelser. Disse alternativene kan variere i effektivitet fra person til person, men det kan være verdt å diskutere dem med helsepersonell og eller akupunktøren og se om de passer for deg. Ved å ta vare på øyehelsen din kan det bidra til å redusere risikoen for tørre øyne og lindre symptomer. En øyelege vil kunne gi deg riktig diagnose og veilede deg til passende behandlingsalternativer.

Case – «Beate»'s inspirerende reise mot øyehelse
En av mine øyepasienter har gitt meg tillatelse til å dele hennes historie. Navnet er anonymisert. Beate, 45 år gammel, opplevde alvorlige symptomer på tørre øyne i vinteren 2023. Disse plagene påvirket ikke bare hennes daglige liv, men også hennes evne til å utføre jobben sin. Etter å ha konsultert en øyelege, fikk Beate en tilpasset behandlingsplan som inkluderte bruk av kunstig tårevæske og IPL-behandlinger. Selv om Beate gjorde fremskritt, var hun fremdeles langt unna å kunne arbeide mer enn 20% på grunn av vedvarende symptomer. Dette gjorde at hun begynte å utforske alternative behandlingstilnærminger. Hun endret kostholdet (blant annet kuttet ut sukker, gjær, industriprodusert mat og alkohol) og arbeidet med å redusere stress i hverdagen. Selv etter disse tiltakene var hun imidlertid ikke tilfredsstillende bedre.
Det var i august 2023, etter litt forskning på egen hånd, at Beate oppdaget at akupunktur kunne være en potensiell løsning. Hun tok kontakt med meg for en konsultasjon, og vi hadde en grundig samtale om hennes erfaringer og hva jeg kunne bidra med. Etter to uker med akupunktur opplevde Beate en betydelig forbedring. Gjennom høsten 2023 kom hun gradvis tilbake til 50% stilling på jobben, og hun merket at øynene hennes ikke ble like slitne av å se på skjerm. Den normale hverdagen ble lettere å håndtere. Beates historie er et levende eksempel på hvordan en helhetlig tilnærming til helse, kombinert med både konvensjonelle og andre behandlingsmetoder kan bidra til å gjenopprette livskvaliteten for de som sliter med tørre øyne.

Husk at hver persons reise med tørre øyne er unik og det er ingen én-størrelse-passer-alle løsning. Ved å ta små skritt for å beskytte øyene dine, oppsøke legehjelp når symptomer oppstår og utforske forskjellige behandlingsmetoder, kan du bidra til å opprettholde en sunn øyehelse. Ta gjerne kontakt om du har spørsmål.

]]>